Helaas, dit pand is verkocht

Indien u interesse heeft in een gelijkaardig pand, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons recentste aanbod.

Schrijf u in


Dit zeer stijlvolle, met grootste zorg, grondig gerestaureerde herenhuis, oorspronkelijk in 1863 als dokterswoning gebouwd, staat in het karakteristieke en levendige dorp Oudebildtzijl.
Het pand ligt in de dorpskom, aan de hoofdstraat op de in 1505 aangelegde Oudebildtdijk, met vanuit de voorkamer en de studeerkamer een schitterend uitzicht over het Bildtse landschap. Achter het huis ligt een zeer ruime, beschutte tuin met garage en parkeerplaats. Na alle restauraties en verbeteringen is de staat van onderhoud uitzonderlijk te noemen.

De woning heeft een indeling, zoals we die kennen van de pastorieën: Een centrale hal met aan de ene zijde de kamers en suite en aan de andere zijde een studeerkamer en de leefkeuken met ruime keukenkast en kelder met estriken vloer. Op de eerste verdieping zijn vier royale slaapkamers.

De restauraties zijn zodanig uitgevoerd dat tal van oorspronkelijke details bewaard zijn gebleven en nieuwe details in authentieke stijl zijn toegevoegd, terwijl eveneens eigentijdse vereisten, zoals centrale verwarming en een ventilatiesysteem, behoedzaam zijn ingebouwd. Zo heeft het huis stucplafonds met ornamenten in de woon- en studeerkamer en gang, kamers en-suite, handgeschilderde Makkumer tegels van Tichelaar in de schouw in de woonkamer en boven het aanrecht in de keuken.

De ruime woonkeuken heeft een balkenplafond (in Engels rood), een daarmee harmoniserend aanrecht in gepolijst Ruby Red Graniet en speciaal gemaakte keukenkasten. De voor en achterkamer en de studeerkamer hebben een geoliede, massieve eiken vloer. Vloeren in de gang en keuken hebben daarbij overeenkomende vloeren in laminaat. Op de gehele eerste verdieping ligt een blank geschuurde, geoliede, massieve vurenhouten vloer. De kamers, de studeerkamer, drie slaapkamers hebben inbouwkasten.
Ondanks de klassieke stijl is het huis inwendig zeer licht. Het wordt voorts gekarakteriseerd door ruimte, rust, harmonie.

Oudebildtzijl heeft een open waterverbinding met de Noordelijke Elfstedenvaarroute. Van Oudebildtzijl is het 20 autominuten naar Leeuwarden (17 km), 30 autominuten naar Harlingen (35 km) en anderhalf uur met de auto naar Amsterdam (150 km). Het dynamische dorp heeft ruim 900 inwoners, een eigen school en een actief verenigingsleven voor sport en cultuur. Op enkele kilometers afstand liggen de grotere dorpen Sint Annaparochie en Stiens met een ruim gesorteerde middenstand.

Het dorp is ontstaan rond de oorspronkelijke zeesluis in de zeedijk (de Oudebildtdijk), die in 1505 de Middelzee afsloot. Oudebildtzijl ligt zodoende in het eeuwenoude, Noord Friese cultuurlandschap dat door de successievelijke inpoldering van de Middelzee is gevormd.
Oudebildtzijl is uniek doordat de oorspronkelijke intieme vorm van het dorp is bewaard gebleven, o.a. met de sluis (“zijl”) en de vaarten die het dorp een speciaal karakter geven. Oudebildtzijl hoort sinds 2000 tot de negen Villages of Tradition, een netwerk van plattelandsdorpen in Europa waar men het cultureel erfgoed in stand wil houden.

Oudebildtzijl ligt 1,5 km van het natuurgebied Noord Friesland Buitendijks (Noard-Fryslân Bûtendyks) tussen Zwarte Haan en Holwerd, een van de grootste kweldergebieden van Europa, met een unieke flora en fauna (met name veel vogelsoorten). Noord Friesland behoort eveneens tot die gebieden in Nederland met de schoonste lucht.

Indeling
Begane grond
Een centraal geplaatste entree (dubbele voordeur), met levensboom van siersmeedwerk in het bovenraam, vestibule met meterkast, centrale gang (12 meter lang) met originele ornamenten aan het plafond. Achter in de gang is een toilet met fonteintje en een deur naar het terras.
Rechts is de kamer-en-suite met schitterende, originele suitedeuren. De woonkamers hebben vier inbouwkasten) (ca. 51 m2) met in de voorkamer een schouw en een rookkanaal voor een houtkachel.
In de entree, linksvoor is de studeerkamer (ca. 15 m2) met originele kastenwand met getoogde paneeldeuren. Vanuit de voorkamer en de studeerkamer bestaat er een uitzicht over de velden dat tot aan Vrouwenparochie reikt.
Linksachter in de centrale gang ligt de royale leefkeuken (32 m2) met handgemaakte, massief houten keukenkasten, een grote schouw met inbouwafzuigkap, leidingen voor koken op elektrisch dan wel aardgas en elektrische aansluiting en toevoer-afvoer voor een inbouw­vaatwasser.
De keuken heeft een ruime provisiekast met kelder met estriken vloer.
Vanuit de keuken is er via openslaande deuren toegang tot een (ca. 55m2) groot terras en de achtergelegen, beschutte tuin (ruim 60 meter diep).
De keuken is verbonden met een goed geïsoleerde bijkeuken (22 m2), met plavuizen vloer, tweede aanrecht met een origineel granieten blad en kraan met warm en koud water, cv en aparte wasruimte (maximaal betegeld) met aansluiting en afvoer voor een wasmachine. De bijkeuken heeft een praktische ingang naar de straat voor en naar het terras en de tuin achter.
Achter in de tuin bevindt zich een garage (ca. 32 m2) met betonvloer, watervoorziening en 220 volt elektrische aansluiting. Bij de garage is tevens een extra parkeerplaats.

Verdieping
Via een karakteristieke trapopgang bereikt men de verdieping met ruime overloop en vier slaapkamers (22, 20, 18 en 15 m2), waarvan drie met inbouwkasten. De overloop en de slaapkamers zijn voorzien van blankgeschuurde vurenhouten vloeren. De slaapkamer aan de voorzijde heeft een bijzonder gevormd kozijn met zeer fraaie rondingen.
Op de verdieping ligt de badkamer (ca. 11 m2) (maximaal betegeld en met stucplafond) met ruime kast, Villeroy & Boch waskommen en hangend toilet, een extra grote doucheruimte en ligbad (beide Ucosan en beide met thermostaatkranen).

Vliering
De vliering wordt bereikt via een vlizotrap. Hier zijn de cv-ketel (2019) en de unit voor het mechanisch ventilatiesysteem (2018) geplaatst. Het ventilatiesysteem loopt door de gehele woning, tot en met de kelder.

Aanvullende informatie
- Rondom ramen met dubbel glas
- Schoorsteen met geïsoleerde pijp voor rookkanaal
- Nieuwe combiketel (2019) en ventilatiesysteem (2018) door het hele huis
- Rondom dakgoten met zink en klassieke regenpijpen
- Natuurstenen en hardhouten dorpels/neuten (bij alle buitendeuren, totaal 5 stuks)
- Meterkast met 18 groepen en nachtstroom
- In oude stijl opgetrokken nieuwe voorgevel, met snijvoeg, vier grote getoogde kozijnen en een dubbele voordeur
- Zijgevel west en achtergevel gerestaureerd en voorzien van nieuwe voegen en ingemetselde ankers
- Voor- en achtergevel en zijgevel west gecoat (garantie)
- Schilderwerk binnen en buiten met kwaliteitsverf van Sikkens

Verkocht


U moet akkoord gaan met het privacybeleid van deze website
* Verplicht in te vullen

Verkocht

Verkocht